Bestellingen Royal Canin en medicatie!!

Belangrijke mededeling ROYAL CANIN en overige producten

 

 

Beste klant, net als vele andere bedrijven wereldwijd zijn ook Royal Canin en enkele andere leveranciers van onze producten getroffen door de cyberaanval. Hierdoor kunnen bestellingen niet zoals gebruikelijk geplaatst worden of duurt de levertijd langer. Wij en de betreffende leveranciers blijven naar oplossingen zoeken voor dit probleem, maar tot die tijd kan het zijn dat uw product of diervoeder tijdelijk niet op voorraad is. Onze excuses voor het ongemak.

 

 

Nieuwe enthousiaste dierenarts Natasja ten Hagen

image by WebDog

Belangrijke mededeling.

Vanaf 1 november is er een nieuwe dierenarts werkzaam in mijn praktijk. Dit vanwege de enorme groei van de praktijk, vanwege mijn leeftijd en het feit dat ik al 42 jaar praktijk heb gedaan en een stapje terug wil doen.

Haar naam is Natasja ten Hagen. De keuze is op haar gevallen omdat ze enthousiast, spontaan en betrokken is. Mooi meegenomen het feit dat ze al 1.5 jaar praktijkervaring heeft. Ze zal er alles aan doen om clienten/dieren goed te begeleiden en te  informeren. Ze past goed in de strategie van mijn praktijk: kunde, kennis en openheid van zaken. Kortom ze gaat er voor!!

Leuke bijkomstigheid is, dat haar opa en oma, ook uit St.Michielsgestel afkomstig, 30-40 jaar geleden al met hun hond bij mij op de praktijk kwamen.

Natasja is op de praktijk op ma,wo,do en vr. Wilt U kennis met haar maken dan kan dat, evt. na afspraak of als U toch op de praktijk bent om iets te halen.

Ik blijf gewoon heel nauw betrokken bij de praktijk en zal meehelpen om specifieke kennis, kunde en ervaring op Natasja over te brengen.

Douwe Akkerman.

 

Konijnenentdagen

Konijnenentingen

Informatie konijnenentingen en ziekten

Het is nog steeds belangrijk Uw konijn tijdig te laten inenten. Uw konijn kan geent worden tegen RHD1 en 2 en Myxomatose dmv 2 x een injectie..

Het hele entschema:

Eenmaal per jaar Myxo-RHD 1.

RHD-2 basisvaccinatie: 2 x per jaar (met 6 maanden tussentijd). Een enting beneden 2 mnd leeftijd moet na 6 weken herhaald worden.

Symptomen Myxomatose:

 • Gezwollen oogleden, snuit, oren, geslachtsorganen en anus.
 • Slecht eten en drinken.
 • Na enkele dagen etterige ontstekingen.
 • Meestal sterfte binnen 1 week. Eigenlijk bij onze tamme konijnen altijd fataal!!

Symptomen RHD-1 en 2:

 • Bloed uit de neus
 • Bloedingen in de longen
 • RHD-1:Sterfte binnen 1 dag.
 • RHD-2: Er treedt sterfte op na 3-5 dagen

Voor RHD-1 bestaat er een combinatie vaccinatie met Myxomatose. Dit is zeker aan te raden en hoeft maar 1 x per 

 

Voorzorgmaatregelen die u zelf kunt nemen om het binnenhalen van RHD2 te voorkomen:

 • Voer geen gras, hooi of groentes van plekken waar konijnen uit het wild bij kunnen komen!
 • Voorkom direct contact van je konijn met konijnen uit het wild! Als er konijnen in het wild bij je huis in de buurt aanwezig zijn overweeg dan om je konijn binnen te huisvesten. Op het moment (december 2015) zijn er weinig stekende insecten dus de besmetting via muggen zal er nu niet zijn. Let hier wel op in de zomer-nazomer!
 • Als je een ziek konijn in het wild tegenkomt neem het dan niet mee naar huis als je zelf konijnen thuis hebt!
 • Pas ook op dat je niet zelf het virus mee naar binnen brengt, bijvoorbeeld via je schoenzolen. Op plaatsen waar konijnen in het wild plassen en poepen kan het virus aanwezig zijn en dit kun je dan overbrengen.
 • Vaccineer je konijn tegen Myxomatose + RHD1 en nog eens extra 2x tegen RHD2.


 


 

Vakantie

image by WebDog image by WebDog

Wanneer u op vakantie gaat zijn er een aantal zaken die betrekking hebben op de gezondheid van uw huisdier. Gaat uw hond mee, en hoe dan? Zo niet, heeft u al een logeeradres met eventueel de vereiste vaccinaties geregeld? Ook dat hoort bij een goede voorbereiding.
Op deze pagina vindt u de nodige tips. Of uw huisdier nu thuis blijft of mee gaat op vakantie, er zijn wel de nodige zaken waaraan in de voorbereiding aandacht besteed moet worden.

Haal nu bij ons gratis de vakantie checklist op!

Uw huisdier gaat niet mee op vakantie

Als u besluit uw dier niet mee te nemen, zijn er verschillende mogelijkheden voor het regelen van verzorging tijdens de vakantiedagen. U kunt uw hond of kat naar een pension brengen, oppas aan huis regelen of het dier onderbrengen bij familie of vrienden.

Naar het pension

 • Zorg ervoor dat uw hond of kat ruim op tijd zijn vaccinaties heeft gehad. Dit wil zeggen, zijn jaarlijkse vaccinatie aangevuld met een vaccinatie tegen kennelhoest voor de hond. Deze kennelhoest vaccinatie is een neusenting die al na 5 dagen een goede afweer geeft, en welke 1 jaar geldig is.

 • Zorg ervoor dat uw hond of kat voordat hij naar een pension gaat preventief wordt behandeld tegen vlooien. Een aantal pensions vragen om een registratie van uw huisdier, d.w.z. een chip. Informeer hiernaar bij het gekozen pension.

 • Neem uw eigen voer mee als uw huisdier op een speciaal dieet staat.

 • Geef de pensionhouder duidelijke instructies als uw hond of kat dagelijks medicijnen nodig heeft.

 • Bij thuiskomst is het erg verstandig uw hond en kat goed te ontwormen. 

Uw hond gaat mee op vakantie

 

Wanneer u op vakantie gaat binnen de EU is het volgende verplicht:

 • Een rabiës vaccinatie (deze moet 21 dagen voor vertrek worden gegeven anders is het niet geldig)

 • Identificatie middels chip

 • Een Europees paspoort

 • In Zuid-Europese landen komen veel parasieten voor die vervelende ziektes (zoals o.a. Leishmania) kunnen veroorzaken bij de hond. In onze praktijk zijn middelen te koop voor de bestrijding van o.a. teken, muggen, zandvliegen, hartworm etc. Ook is er een enting beschikbaar om uw hond preventief te enten tegen Leishmania.

U gaat met de auto

 • Vervoer uw hond op een veilige manier; zet uw hond tijdens het rijden vast (bijv. met een speciale honden veiligheidsriem)

 • Het is verboden uw hond te vervoeren in de caravan.

 • Zorg voor voldoende water en stop om de 2 uur om de hond uit te laten.

 • Sommige honden kunnen misselijk worden tijdens de reis. Haal dan voor vertrek bij ons tabletjes tegen reisziekte.

 • Laat uw hond nooit alleen achter in de auto i.v.m. oververhitting!

 

Pas op oververhitting huisdier

image by WebDog

Oververhitting en warmte tips voor uw huisdier

Nu de zomer weer in aantocht is, is het goed om uw huisdier extra in de gaten te houden. Dieren kunnen namelijk snel oververhit raken.

Of uw dier last heeft van oververhitting kunt u zien aan de volgende verschijnselen:

 • Warm aanvoelen
 • Hijgen
 • Kwijlen
 • Sloom
 • Rode slijmvliezen
 • Honden kunnen gaan braken.

Het is belangrijk om dieren die oververhit zijn zo snel mogelijk af te koelen. Dit kan bijvoorbeeld door het dier te bedekken met natte doeken (vooral de buik) of met de poten in een teiltje met water te zetten.

Gooi geen emmer water over het dier heen want dit kan gevaarlijk zijn en bijvoorbeeld een hartstilstand veroorzaken!

 
Hier onder geven wij enkele tips voor de warme zomerdagen:


 
Honden 

Maak geen lange wandelingen in de hitte, ga liever in de ochtend of tegen de avond als het koeler is.
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen en hebben alleen zweetklieren in hun voetzooltjes. Kijk dus uit bij wandelingen op warm asfalt. Om te checken of het asfalt niet te heet is, kunt u zelf met uw handpalm op het asfalt voelen. Zoals u met uw handpalm voelt, zo voelt uw hond namelijk ook met zijn voetkussentjes.  
Ga overdag niet met uw hond fietsen en laat uw hond zeker niet in een stilstaande auto zitten. In de auto loopt de temperatuur sneller op dan u denkt! In afbeelding hiernaast kunt u zien hoe snel de temperatuur oploopt binnen 10 en 30 minuten.
Honden met een dunne vacht kunt u insmeren met zonnebrandcrème om te voorkomen dat de huid verbrand.
Zorg dat de hond een plek in de schaduw heeft en voldoende drinkwater. Het water mag niet te koud zijn en kan het beste in kleine hoeveelheden per keer worden aangeboden. 

 
Katten


Katten zoeken vaak zelf een koel plekje binnen of buitenshuis. Zorg in huis in ieder geval voor voldoende drinkwater. Mocht uw kat toch vervoerd moeten worden, houdt dan goed de signalen van oververhitting in de gaten.
 


Konijnen

Probeer het hok van uw konijn uit de felle zon te houden. Mocht dit niet lukken dan kunt u het hok eventueel afkoelen door er een nat, wit laken overheen te leggen.
U kunt zelf koelelementen maken door bijvoorbeeld een drinkfles met water te vullen en deze een tijdje in de vriezer te leggen. Wikkel een handdoek om de koude fles en leg hem in het konijnenhok. Uw konijn kan hier dan lekker tegenaan gaan liggen. Houd wel in de gaten dat het konijn niet aan de fles of de handdoek gaat knagen.
Met het warme weer verschijnt de blauw-groene vlieg. Deze vlieg legt duizenden eieren, bij voorkeur op onreine plekken zoals aangeplakte ontlasting rond de anus of andere vuile plekken op het dier. Deze eitjes worden, onder optimale omstandigheden, binnen 24 uur omgevormd tot maden. Het is verstandig om uw konijn dagelijks te controleren op vieze plekken en deze eventuele plekken te reinigen. Verder kunt u uw konijn tegen maden beschermen met behulp van een spray.

Bioresonantie

Josefien Hagenaars heeft een Bioresonantiepraktijk voor dieren in Heijen. Eén keer in de maand komt Josefien bij ons op de praktijk om honden en katten te behandelen. De resultaten van de gestelde diagnoses en behandelingen zijn zeer goed, dwz. er wordt een oplossing van het probleem gevonden met daaropvolgend een advies of behandeling.

Ze stelt zichzelf nog even voor: 

Ik ben gespecialiseerd in allergieën, waarbij ik op zoek ga naar de oorzaak, want als alleen de gevolgen van een allergie of overgevoeligheid behandeld worden, dan onderdruk je de reacties van het lichaam en zal de allergie niet verdwijnen.

Mijn insteek is dus om de oorzaak aan te pakken (dat doe ik via bioresonantie apparatuur wat met lichaamseigen frequenties werkt) waardoor het lichaam weer optimaal kan functioneren en allergische reacties uitblijven. Gevolgen als jeuk, diarree, plekken, hotspots, oorontstekingen, rode warme huid, poten kluiven e.d. zullen dan uiteindelijk verdwijnen. Hoe lang dit duurt, hangt van het dier zelf af, want het herstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd door de bioresonantie en door de juiste voeding te gaan geven kan het lichaam allergenen als bv huisstofmijt en pollen beter verwerken.

Want de juiste voeding is het allerbelangrijkste voor uw dier, daar moet het lichaam op functioneren!

Als het voer (wat misschien prima voer is!) niet geschikt is voor het dier, moet het lichaam hard werken om het goed te laten functioneren en dat kost energie, waardoor er uiteindelijk klachten gaan ontstaan.

Mocht u interesse hebben in een bioresonantie behandeling voor uw hond of kat dan kunt u contact met ons opnemen.

Voorjaar! Let op vlooien, teken en wormen!!

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Vlooien

Met de stijgende temperatuur  meldt ook het ongedierte zich weer. Vlooien planten zich pijlsnel en zeer effectief voort (vrouwelijke vlooien leggen honderden eitjes!) en zo kan een kleine hoeveelheid van deze diertjes zich snel tot een grote plaag ontwikkelen. Voorkom deze problemen en begin al in het voorjaar met vlooienbestrijding bij uw huisdieren!

De levenscyclus van een vlo:

Een vlo is een bloedzuigend insect. 1 Tot 2 dagen nadat een vrouwelijke vlo een bloedmaaltijd heeft gehad, legt ze tientallen eitjes. De meeste van deze eitjes vallen uit de vacht van de hond op de grond. Na enkele dagen komen er larven uit de eitjes. Deze larven zijn enkele mm´s lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes (in de vloerbedekking, of in kieren langs plinten etc.) en leven van het onverteerde bloed wat zich in de ontlasting van volwassen vlooien bevindt.

Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Na 1,5 tot 3 weken kunnen uit de poppen volwassen vlooien komen, maar de poppen kunnen ook tot wel 1,5 jaar in een soort rustfase blijven voor ze uitkomen. Door omgevingsinvloeden (bv. trillingen) kan dan de vlo uit de pop tevoorschijn komen. De grote hoeveelheid eieren, larven en poppen op de vloeren etc. zijn niet zichtbaar. Maar als u bedenkt dat er voor iedere volwassen vlo, 100 eieren, larven en poppen in uw woning aanwezig zijn, dan begrijpt u waarom een vlooienbehandeling zo belangrijk is!

Behandel op tijd!

Wanneer huisdieren vlooien hebben en niet tijdig behandeld worden, kan er heel snel een heel groot probleem ontstaan. Voorkom daarom vlooienproblemen en behandel uw huisdieren preventief.

Wormen

De meest voorkomende wormsoorten bij de hond en de kat zijn de spoelworm en de lintworm.

Spoelwormen leven in de dunne darm van hond en kat. Ze kunnen tot wel 18 cm lang worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen is het voor u als eigenaar moeilijk te zien of uw dier besmet is met spoelwormen. Ook de eitjes zijn met het blote oog niet waarneembaar.

Hoe verloopt de besmetting?
Uw huisdier kan besmet raken door deze eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier op te eten. Pups kunnen in de baarmoeder reeds besmet raken en zowel pups als kittens kunnen zich via de moedermelk infecteren.

Hebben de dieren er last van?
Bij volwassen dieren verloopt een besmetting vaak zonder symptomen. Bij pups en kittens valt bij een besmetting op dat de diertjes slecht groeien, mager zijn, maar wel een dikke buik hebben. Ze hebben soms last van diarree en gasvorming. Ook de mens kan met deze eitjes besmet worden. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond (denk aan bijv. zandbakken!).
Gelukkig kan een spoelworminfectie bij de hond en de kat vrij gemakkelijk bestreden worden. Wij adviseren uw hond of kat elke 3 maanden te ontwormen.

We hebben diverse ontwormingsmiddelen in onze dierenkliniek,  U kunt bij ons nieuwere middelen verkrijgen dan bij een dierenwinkel. Dit zal zich uitten in een betere werkzaamheid of een makkelijkere of kortere toedieningsvorm. We geven u een ontwormingsadvies op maat voor uw hond of kat.
Neem gerust contact met ons op welk ontwormingsmiddel voor uw dier het beste is.

Ook de lintworm leeft in de dunne darm. Lintwormen kunnen van enkel centimeters tot meer dan één meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop, met daarachter een groot aantal segmenten die gevuld zijn met eitjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen zelfstandig uit de anus kruipen. Ze kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting of in de haren rond de anus. Als ze opgedroogd zijn zien ze er uit als rijstkorreltjes. In tegenstelling tot de spoelworm kunt u als eigenaar een besmetting met lintworm dus wél zelf vaststellen.

De vrijgekomen eitjes worden opgegeten door vlooien. Uw huisdier kan zich besmetten door een geïnfecteerde vlo.

Teken

Teken zijn spinachtige parasieten (8 potig) die zich ophouden in lage vegetatie, zoals struiken en grassen. Wanneer de hond voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Alhoewel de teek zelf irritatie kan veroorzaken, op de plek waar hij zich vasthecht, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang.

Waar zitten de teken op de hond?
Teken hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en poten, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen.

Een teek is eigenlijk maar heel klein, een paar millimeter. Alleen de volwassen teken kunnen gigantisch opzwellen nadat ze gegeten hebben. Deze zijn het makkelijkst te zien op de hond/kat en zitten er dan al zeker dagenlang!

Dat teken ziektes kunnen overbrengen is een veel groter probleem daarom is het belangrijk om  de teek binnen 24 uur van uw hond te halen!

Therapie
Controleer uw huisdier dagelijks op teken en verwijder ze direct. Controleer na een wandeling in een bossige omgeving niet alleen uw hond, maar ook uzelf. Het is belangrijk dat de teek binnen 24 uur nadat deze zich vast heeft gebeten verwijderd wordt, dan is er namelijk nog geen verbinding tussen de gastheer en de maag van de teek.
Er worden dan nog geen ziek makende bacterien of andere ziekteverwekkers overgebracht.

Hoe moet de teek verwijderd worden?
De teek kan makkelijk verwijderd worden met een speciale tekentang. Gebruik géén spiritus, alcohol of slaolie als u de teek gaat verwijderen. De teek kan dan juist overgeven en ziekmakende stoffen overbrengen in het bloed.
Nadat u de teek weggehaald heeft ontsmet dan de plek waar de teek gezeten heeft, met alcohol of spiritus.Let op: draai de teek er rustig en voorzichtig uit. Alsu te hard trekt dan trekt u het lichaam van de kop af en blijft de kop vastzitten in de huid. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan.

Eén van de belangrijkste ziektes die teken kunnen overdragen is de ziekte van Lyme: deze Borrelia bacterie wordt overgedragen door bepaalde soorten teken waarvan in Nederland de teek Ixodus ricinus de belangrijkste is. Uit onderzoek blijkt dat 20-40% van de Nederlandse Ixodus-teken besmet is met de Borrelia-bacterie. Alhoewel we dagelijks honden tegen komen met één of meerdere teken ontwikkelen gelukkig weinig dieren de ziekte van Lyme.Het is bekend dat een besmette teek minimaal 24 uur op de gastheer moet blijven zitten om de ziekte van Lyme over te brengen.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?

 • koorts
 • lusteloosheid
 • verlies van eetlust
 • wisselende kreupelheid
 • gezwollen lymfeklieren
 • schade aan de nieren

De symptomen kunnen direct optreden na infectie, maar het kan ook jaren duren voordat de hond ziek wordt!

In onze praktijk zijn diverse, zeer goede, middelen verkrijgbaar tegen vlooien, teken en wormen. Voor een passend advies voor uw huisdier kunt u altijd even binnen komen lopen of bellen!

 

Filmpje laparoscopische sterilisatie

We hebben een filmpje gemaakt van de laparoscopische sterilisatie van bouvier Dana op 21 januari 2015. Dit filmpje staat op de facebookpagina van onze praktijk. Dit is de link:

http://youtu.be/UauLk24dvJE

Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest)

image by WebDog image by WebDog

Besmettelijke hondenhoest enting per injectie weer 1 jaar geldig

Sedert langere tijd kunnen honden geent worden tegen de zgn. kennelhoest. Dit is een niet direct levensbedreigende ziekte die zich uit in een vervelende schraaphoest. Sommige honden houden er een longbeschadiging aan over. Op plekken waar veel honden bij elkaar komen bv. in dierenpensions, bij trainingen, keuringen etc. kan de infectie gemakkelijk van hond op hond over gebracht worden.Mede daardoor worden veel honden jaarlijks geent tegen kennelhoest.

Eerst was er de zgn. injectie enting Pneumodog. Deze enting had een voorlopige registratie en een geldigheidsduur van een jaar.Deze termijn werd teruggedraaid naar 3 maanden. Erg bezwaarlijk om je hond iedere 3 maanden te moeten laten enten.

Toen kwamen de intranasale entingen, wij gebruiken de Nobivac Intrac Kc. Deze enting hoeft slechts eenmalig toegediend te worden en geeft een bescherming van 1 jaar. Het vervelende van deze enting kan zijn dat de hond het slecht toelaat. Dit uit zich door het niet stil houden van het hoofd tot agressief gedrag.Wij zien onze huisdieren ook een volgende keer graag weer opgewekt de praktijk binnen komen!!!

Voor deze honden adviseren wij weer de Pneumodog enting omdat na een herziene registratie de enting 1 jaar werkzaam is.

Nog even kort samengevat:

1. De injectie enting is bij sommige honden gemakkelijker toe te dienen.

2. De neusenting geeft een betere en snellere bescherming( 1 week, de injectie pas na enkele weken).

3.De injectie moet de eerste keer na 3 weken herhaald worden, daarna jaarlijks. De neusenting is eenmalig.

4.De injectie enting kan een voorbijgaande zwelling geven op de injektieplaat.

 

 

 

Voor meer informatie kun u ons telefonisch en via de mail bereiken.