Vacature paraveterinair assistent(e)

image by WebDog

Voor ons gezellige team zijn we op zoek naar een paraveterinaire assistent(e). Heb je de opleiding paraveterinair afgerond en zou je het zien zitten om onze nieuwe collega te worden, of ken je iemand die ons team zou kunnen versterken? Neem dan contact op met ons door een mail met CV te sturen naar info@dierenartsgestel.nl
Delen van dit bericht mag uiteraard ook.

Nieuwe enthousiaste dierenarts Natasja ten Hagen

image by WebDog

Belangrijke mededeling.

Vanaf 1 november is er een nieuwe dierenarts werkzaam in mijn praktijk. Dit vanwege de enorme groei van de praktijk, vanwege mijn leeftijd en het feit dat ik al 42 jaar praktijk heb gedaan en een stapje terug wil doen.

Haar naam is Natasja ten Hagen. De keuze is op haar gevallen omdat ze enthousiast, spontaan en betrokken is. Mooi meegenomen het feit dat ze al 1.5 jaar praktijkervaring heeft. Ze zal er alles aan doen om clienten/dieren goed te begeleiden en te  informeren. Ze past goed in de strategie van mijn praktijk: kunde, kennis en openheid van zaken. Kortom ze gaat er voor!!

Leuke bijkomstigheid is, dat haar opa en oma, ook uit St.Michielsgestel afkomstig, 30-40 jaar geleden al met hun hond bij mij op de praktijk kwamen.

Natasja is op de praktijk op ma,wo,do en vr. Wilt U kennis met haar maken dan kan dat, evt. na afspraak of als U toch op de praktijk bent om iets te halen.

Ik blijf gewoon heel nauw betrokken bij de praktijk en zal meehelpen om specifieke kennis, kunde en ervaring op Natasja over te brengen.

Douwe Akkerman.

 

Nieuwe datum voor de bioresonantie

Donderdag 30 november  is Josefien Hagenaars weer bij ons op de praktijk voor de bioresonantie. U kunt telefonisch een afspraak maken: 073 5514015 of mail naar info@dierenartsgestel.nl

Meer informatie vindt u onder het kopje: bioresonantie bij dieren.

Kerstgevaren voor uw huisdier

image by WebDog image by WebDog

Met de kerst is het in huis vaak extra gezellig door een kerstboom, versieringen en speciale kerstplanten. Dit kan echter ook gevaar opleveren voor uw hond/kat:

 • De naalden van de kerstboom zijn giftig maar kunnen bij inslikken ook de darmwand doorboren. Naalden die in het drinkwater van uw huisdier terechtkomen zorgen er ook voor dat het water giftig wordt!
 • De takken van de kerstboom of een kerststukje op tafel kunnen zorgen voor een allergische reactie als uw huisdier er aan snuffelt.
 • Engelenhaar kent 2 gevaren: er zit glasvezel in (heel hoog ophangen dus maar liever niet gebruiken) en het kan, vooral bij katten, een allergische reactie veroorzaken.
 • Typische kerstplanten: hulst en de kerstster. De blaadjes en bessen zijn zeer giftig. Als uw huisdier hiervan eet kan dat ernstige gevolgen hebben. Enkele ziekteverschijnselen zijn: speekselverlies, braken, diarree, stuiptrekkingen en hartritmestoornissen.
 • Vooral voor katten zijn kerstballen onweerstaanbaar. Als het ze lukt om een bal uit de boom te hengelen zijn de scherven waarmee ze in aanraking kunnen komen minder plezierig. Een tip is om de kerstboom onder bij de stam in te pakken met aluminiumfolie. De meeste katten hebben hier een hekel aan en zullen minder snel de boom inklimmen.

 

Natuurlijk willen wij u en uw huisdieren een hele fijne kerst wensen!!

Vuurwerkangst

image by WebDog

Voor u het weet zijn Sinterklaas en de Kerstman alweer het land uit en staat de jaarwisseling voor de deur. De jaarwisseling is voor veel mensen een leuke gebeurtenis; veel huisdieren denken daar echter anders over.
Vuurwerkangst bij dieren kan voor veel gezinnen een groot probleem zijn. Gelukkig is hier wat aan te doen. Graag willen wij u informeren over de verschillende mogelijkheden om de angst van uw dier te verminderen.

De mogelijkheden:

Vuurwerktraining

Bij verschillende hondenscholen en gedragstherapeuten kunt u terecht voor vuurwerktraining. Zij kunnen u adviseren over wat vooral wél en niet te doen als uw hond angstig wordt. Vaak gebruiken zij bij hun training ook een vuurwerk cd. Het geluid van het vuurwerk wordt dan opgebouwd door de cd steeds harder te zetten. De hond kan zo langzaam wennen aan het geluid.

Voedingssupplementen

Telizen is een smakelijk voedingssupplement. Geeft het signaal 'ontspanning' af op hersenniveau. Daardoor zwakt het een reactie door abnormale angst af en werkt het rustgevend. Bij vuurwerkangst moet het 2 x daags gegeven worden (liefst ruim van tevoren beginnen). Als u het slechts op oudejaarsdag wilt gebruiken moet u iedere 6 uur een dosering geven. De laatste dosering dient 2 uur voor de jaarwisseling gegeven te worden, dus bijvoorbeeld om 10.00, 16.00 en 22.00 uur.

Let op: het is belangrijk om  met Telizen  minimaal 3 weken van te voren te beginnen

Kalmeringstabletten

-Eerste keus is Alprazolam, een medicijn dat wordt aanbevolen door de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Uit onderzoek is gebleken dat dit middel eigenlijk het beste werkt. Het werkt angstverlagend zonder dat uw huisdier suf wordt. Deze tabletten kunt u op oudjaarsdag geven en ze werken 4 tot 6 uur. Het middel kan ook al enkele weken van tevoren gestart worden bij erg angstige dieren. Indien uw huisdier erg angstig is mag het 3-4 x daags toegediend worden. Onze kliniek heeft deze tabletten op voorraad.          

Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen!

 

 

 

Chocolade vergiftiging

image by WebDog

Chocolade vergiftiging

Het chocolade-seizoen is weer begonnen!
Dit betekent dat de kans groot is dat huisdieren gemakkelijk een stukje chocolade kunnen pikken. Oppassen dus!!

Honden en katten zijn erg gevoelig voor chocolade. Het giftige stofje in chocolade is theobromine.
Wanneer uw hond of kat deze stof binnen krijgt wordt deze heel langzaam opgenomen in het lichaam. Het lichaam kan de stof niet kwijt en stapelt deze op, wat een vergiftiging veroorzaakt.

Of uw huisdier verschijnselen krijgt van het eten van chocolade is afhankelijk van het gewicht van het dier, het type chocolade en natuurlijk de hoeveelheid die ze opeten.
Kleine, lichtere honden krijgen eerder een grotere hoeveelheid theobromine binnen dan de zwaardere honden. Kleine rassen moet u dus goed in de gaten houden.
Ook geldt de regel: hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat, des te giftiger het is.

Vergiftigingsverschijnselen treden pas op van circa 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht.
Vanaf 60 mg/kg lichaamsgewicht worden deze matig tot ernstig en boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn. Deze waarden zijn niet zwart/wit, de gevoeligheid verschilt per dier.

Het is dus altijd verstandig om bij het voermoeden van het eten van chocolade door uw huisdier contact met ons op te nemen.

Tel: 073 – 5514015

Hoeveel theobromine zit er in verschillende chocoladesoorten?

Hoe donkerder en bitterder hoe meer theobromine is in principe de stelregel. Cacaodoppen worden als meststof wel gebruikt in tuinen. Het is relatief onbekend dat hier ook heel veel theobromine in zit en dus gevaarlijk kan zijn bij opname. Hieronder een aantal richtlijnen die gehanteerd worden.

Witte chocolade: 2 mg theobromine per gram chocolade

Melkchocolade: 3 mg theobromine per gram chocolade

Pure chocolade: 15 mg theobromine per gram chocolade

Cacaopoeder: 20 mg theobromine per gram chocolade

Cacaodoppen 14-30 mg theobromine per gram product.

 

Wat zijn de verschijnselen van chocolade vergiftiging?

Voordat chocolade levensbedreigend is moet er wel echt veel van gegeten worden.

De eerste verschijnselen (braken, diarree) kunnen al na 2 tot 4 uur beginnen. De ernstige symptomen (flauwtes, coma, hartproblemen) zie je na 12 tot 36 uur optreden.

Wanneer uw huisdier een grote hoeveelheid heeft opgegeten kunnen de volgende verschijnselen optreden: braken, diarree, verhoogde temperatuur, stijfheid van de spieren, onrust, hyperactief gedrag, veel plassen, versnelde ademhaling, verhoogde hartslag of soms juist verlaagd, hartritme stoornissen en als het ernstig is kunnen een verminderde bloeddruk, flauwtes, coma en zelfs een hartstilstand optreden.

 

Is chocolade vergiftiging te behandelen?

Er is geen antidoot (antigif) bekend tegen theobromine. Dus de behandeling is symptomatisch.
We maken een schatting van de opgenomen hoeveelheid theobromine en passen ons behandelplan daarop aan.

Wanneer de chocolade kortgeleden is opgegeten kiezen wij voor een injectie met een braakmiddel. Bij ernstige vergiftigingen wordt er een infuus gegeven.


 

 

De beste voeding voor UW hond/kat: ALLEVA

image by WebDog

In onze dierenkliniek komen veel dieren (vnl. de hond en de kat) met o.a. huidklachten, die allergisch zijn voor de voeding of voor een element uit de voeding zoals gluten en kleurstoffen.

Uit onderzoek is gebleken dat dieren erg allergisch kunnen zijn voor veel componenten uit de gebruikelijke commerciele diervoeding.

Daarom zijn we op zoek gegaan naar een gezonde diervoeding (met veel vlees) die geschikt is voor honden met allergie- en darmklachten die de gewone voeding eigenlijk niet verdragen.

We zijn uitgekomen bij het merk Alleva

 • 100% natuurlijk
 • Gezondheidsvoeding
 • Dierproefvrij
 • Glutenvrij
 • Als beste getest in december 2014
 • Prijsgunstig

Ondertussen hebben we ruim 2 jaar ervaring met Alleva, het voldoet ruim aan de door ons gestelde eisen, zoals hierboven genoemd.

Een echte aanrader!!!

Alleva heeft ook een lijn onderhoudsvoeding die bij ons verkrijgbaar is.

Dierenkliniek Sint-Michielsgestel is distributeur  van Alleva voeding voor de regio Den Bosch.

Kijk voor meer informatie bij het tabblad "Acties".

Filmpje laparoscopische sterilisatie

We hebben een filmpje gemaakt van de laparoscopische sterilisatie van bouvier Dana op 21 januari 2015. Dit filmpje staat op de facebookpagina van onze praktijk. Dit is de link:

http://youtu.be/UauLk24dvJE